+48 883 111 044 /    info@cloon.pl   /  MAGAZYN PŁYT

Ogólne informacje 

  1. Prawidłowy pomiar blatów to niezwykle ważny czynnik wpływający na poprawne wykonanie kamiennych blatów kuchennych czy łazienkowych. Z reguły nawet w nowo budowanych obiektach i budynkach – przy zachowaniu należytej staranności – trudno uzyskać idealne  powierzchnie, na których można by osadzić blaty łazienkowe czy kuchenne w taki sposób, żeby miały idealnie proste kąty.
  2. Kolejnym aspektem są meble – jedne wypoziomowane do perfekcji, idealnie „skrojone”, inne zaś pozostawiają wiele do życzenia. Dobrze wymierzone blaty mogą skorygować błędy wykonawców ścian czy mebli, dlatego są najczęściej jednym z ostatnich elementów wykończenia wnętrza. Montowane są po wykończeniu ścian i osadzeniu mebli.
  3. Jeżeli nie czujecie się na siłach by samodzielnie dokonać pomiaru blatu, warto poprosić o pomoc profesjonalistów – stolarza wykonującego dla Was meble lub firmę w której będziecie zamawiać blaty. Jeśli zaś z rysunkiem technicznym, kątownikiem, miarką i poziomicą jesteście za pan brat to spokojnie dacie sobie radę.

Krok 1  Zwymiarowanie długości i szerokości blatu.

  • Długość blatu mierzymy zaczynając od krawędzi z jednej strony a kończąc na krawędzi po drugiej stronie. Mierzymy obie strony mebli tzn. najpierw „łapiemy długość” przy ścianie a potem przy froncie mebli. Taki pomiar pozwala wychwycić moment w którym ściana/mebel odbiega od kąta prostego. Precyzyjne zwymiarowanie ułatwia później montaż jak również i poprawia wygląd całej kuchni czy łazienki.
  • Kolejny krok to ustalenie szerokości blatów. Na tym etapie należy uwzględnić ile ma on wystawać poza obrys mebli, oraz czy ma zostać zamontowany na równo ze ścianą, a może ma być częściowo wpuszczony w ścianę czy też okno. Blat powinien wystawać poza obrys mebli około 5 cm. Jednak w celu powiększenia powierzchni użytkowej kuchni, łazienki na ogół wystawia się blat poza obrys o większą wartość. Warto wiedzieć, że przy grubości płyty 2-3 cm blat granitowy nie powinien wystawać więcej niż 10-15 cm. Przy większej odległości blat może uszkodzić się podczas jego użytkowania. 

Krok 2  Zwymiarowanie załamań na meblach

  • Dobrym przykładem załamań jest blat w kształt litery U, połączony z parapetem okiennym. Podczas wymiarowania blatów należy tak podzielić odległości aby blat składał się z jak najmniejszej liczby elementów, ale też aby elementy te były nie dłuższe niż 280 cm.
  • Dzielenia najlepiej tak zaplanować, żeby przebiegały tam, gdzie przechodzą łączenia szafek. Należy też brać pod uwagę otwory w blacie na zlew i płytę grzewczą.
  • Szerokość od krawędzi blatu do krawędzi otworu powinna być nie mniejsza niż 5 cm. Jest to w miarę bezpieczna odległość, która zapobiega pękaniu blatów podczas montażu czy użytkowania.

Krok 3 Rozmieszczenie sprzętu kuchennego w blatach granitowych 

  • Jeżeli mamy już zwymiarowane obrysy zewnętrzne blatów, przystępujemy do określenia miejsca poszczególnych sprzętów kuchennych.
  • Najlepiej  przemierzyć zawsze po tej samej stronie na linii długości i tak samo po linii szerokości. Możemy też zaznaczyć osie w jakich chcemy aby dany sprzęt się znajdował.
  • W przypadku bardziej skomplikowanych elementów warto przygotować szablon blatu lub obrysu sprzętu. Bardzo często parametry sprzętów dostępne są także w formie elektronicznej, którą większość dostawców sprzętu do zabudowy posiada.
  • Jeżeli jest taka możliwość osobiście zalecamy naszym klientom przywiezienie sprzętów typu: zlew, panel na gniazdo czy baterię, w celu precyzyjnego wycięcia otworów.