Prawidłowy pomiar blatów to niezwykle ważny czynnik wpływający na poprawne wykonanie kamiennych blatów kuchennych czy łazienkowych. Z reguły nawet w nowo budowanych obiektach i budynkach – przy zachowaniu należytej staranności – trudno uzyskać idealne powierzchnie, na których można by osadzić blaty łazienkowe czy kuchenne w taki sposób, żeby miały idealnie proste kąty.
Kolejnym aspektem są meble – jedne wypoziomowane do perfekcji, idealnie „skrojone”, inne zaś pozostawiają wiele do życzenia. Dobrze wymierzone blaty mogą skorygować błędy wykonawców ścian czy mebli, dlatego są najczęściej jednym z ostatnich elementów wykończenia wnętrza. Montowane są po wykończeniu ścian i osadzeniu mebli.
Jeżeli nie czujecie się na siłach by samodzielnie dokonać pomiaru blatu, warto poprosić o pomoc profesjonalistów – stolarza wykonującego dla Was meble lub firmę w której będziecie zamawiać blaty. Jeśli zaś z rysunkiem technicznym, kątownikiem, miarką i poziomicą jesteście za pan bratto spokojnie dacie sobie radę.
Krok 1 Zwymiarowanie długości i szerokości blatu.
Długość blatu mierzymy zaczynając od krawędzi z jednej strony a kończąc na krawędzi po drugiej stronie. Mierzymy obie strony mebli tzn. najpierw „łapiemy długość” przy ścianie a potem przy froncie mebli. Taki pomiar pozwala wychwycić moment w którym ściana/mebel odbiega od kąta prostego. Precyzyjne zwymiarowanie ułatwia później montaż jak również i poprawia wygląd całej kuchni czy łazienki.
Kolejny krok to ustalenie szerokości blatów. Na tym etapie należy uwzględnić ile ma on wystawać poza obrys mebli, oraz czy ma zostać zamontowany na równo ze ścianą, a może ma być częściowo wpuszczony w ścianę czy też okno. Blat powinien wystawać poza obrys mebli około 5 cm. Jednak w celu powiększenia powierzchni użytkowej kuchni, łazienki na ogół wystawia się blat poza obrys o większą wartość. Warto wiedzieć, że przy grubości płyty 2-3 cm blat granitowy nie powinien wystawać więcej niż 10-15 cm. Przy większej odległości blat może uszkodzić się podczas jego użytkowania.
Krok 2 Zwymiarowanie załamań na meblach
Dobrym przykładem załamań jest blat w kształt litery U, połączony z parapetem okiennym. Podczas wymiarowania blatów należy tak podzielić odległości aby blat składał się z jak najmniejszej liczby elementów, ale też aby elementy te były nie dłuższe niż 280 cm.
Dzielenia najlepiej tak zaplanować, żeby przebiegały tam, gdzie przechodzą łączenia szafek. Należy też brać pod uwagę otwory w blacie na zlew i płytę grzewczą.
Szerokość od krawędzi blatu do krawędzi otworu powinna być nie mniejsza niż 5 cm. Jest to w miarę bezpieczna odległość, która zapobiega pękaniu blatów podczas montażu czy użytkowania.
Krok 3 Rozmieszczenie sprzętu kuchennego w blatach granitowych
Jeżeli mamy już zwymiarowane obrysy zewnętrzne blatów, przystępujemy do określenia miejsca poszczególnych sprzętów kuchennych.
Najlepiej przemierzyć zawsze po tej samej stronie na linii długości i tak samo po linii szerokości. Możemy też zaznaczyć osie w jakich chcemy aby dany sprzęt się znajdował.
W przypadku bardziej skomplikowanych elementów warto przygotować szablon blatu lub obrysu sprzętu. Bardzo często parametry sprzętów dostępne są także w formie elektronicznej, którą większość dostawców sprzętu do zabudowy posiada.
Jeżeli jest taka możliwość osobiście zalecamy naszym klientom przywiezienie sprzętów typu: zlew, panel na gniazdo czy baterię, w celu precyzyjnego wycięcia otworów.
Strona używa plików cookies. Przeglądając ją wyrażasz na to zgodę. AKCEPTUJ
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Uwaga: zgodnie z art. 38 ustawy o prawach konsumenta rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta nie podlega zwrotowi bez podania przyczyny. Odrzuć